Blahodárné Kaki
Je tady období chřipek. Proto bychom se měli zaměřit na zvýšenou konzumaci vitamínů. Pokud již máte pomerančů a mandarinek dost, zkuste sáhnout po něčem novém. Skvělou volbou může být ovoce jménem Kaki. Že jste o něm ještě neslyšeli? Čtěte dál!
Původ Kaki
Toto ovoce pochází z východní Asie. Tverem je podobný jablku, ale barva je oranžová. V Číně se toto ovoce konzumuje a také pěstuje již 2 000 let. Strom, který plodí toto ovoce, se nazývá tomel. Číňané si tohoto stromu velice váží a nazývají ho stromem sedmi ctností.
Obsahuje
Tento plod obsahuje všechny podstatné živiny pro naše tělo. Víte, které to jsou? Mezi důležité živiny, které kaki obsahuje, patří vláknina, vitamíny A, B, CK a E, flavonoidy, hořčík, draslík, karotenoidy.
Další výhodou tohoto ovoce je jeho vynikající sladká chuť, takže ani děti tímto ovocem jistě nepohrdnou.
Prospívá zažívání
Díky obsahu vlákniny je kaki velmi prospěšné našemu zažívaní. Vláknina zlepšuje činnost střev, podporuje trávení, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Záněty jsou tabu
Kaki obsahuje větší množství vitamínu C. Tento vitamín ochraňuje naše buňky před volnými radikály, které způsobují záněty. S chronickými záněty jsou spojovány nemoci jako například srdeční onemocnění, cukrovka, artritida. Pokud budete konzumovat kaki pravidelně, můžete se těmto chorobám snadno vyhnout.
Nemusíte se obávat, že by byl problém toto blahodárné a chutné ovoce sehnat. Nyní jej najdete téměř v každém větším obchodě. V tomto období je za báječnou cenu, která se většinou pohybuje od 8 kč – 15 kč za kus. Takže je cenově dostupné pro všechny.