Červená řepa- zázračná potravina
Jíte červenou řepu? Nebo máte odpudivé vzpomínky ze školní jídelny? Přemluvte se a dejte řepě druhou šanci! Proč?
Zdravotní účinky červené řepy byly objeveny už ve starověku. Např. v římské kuchyni měla řepa své místo a byla velmi oblíbenou potravinou, která zdobila stoly zámožných gurmánů. Tehdejší kuchaři využívali převážně listy této kořenové zeleniny. Kořen přišel na řadu až později, kdy lidé zjistili jeho blahodárné účinky na zácpu, teplotu, rány či kožní problémy.
Co obsahuje červená řepa
- Vitamín B a C
- Karoten
- Bílkoviny, cukry, vlákninu
- Antioxidant betanin
- Vápník, hořčík, sodík, draslík
Léčivé účinky
Vidíte, že červená řepa je ve svém obsahu opravdu bohatá, a tím i naznačujeme, proč je v jídelníčku tak důležitá. Zvyšuje imunitu a odolnost vašeho organismu, pomáhá při trávení, snižuje cholesterol, prospívá při tvorbě červených krvinek (pomáhá při chudokrevnosti).
Zpracování červené řepy
Její účinky jsou samozřejmě nejsilnější za syrového stavu. Můžete ji využít v dnes oblíbeném smoothie či jednoduše odšťavnit. Pokud však máte potřebu řepu tepelně zpracovávat, vařte ji ve slupce- neztratí tolik šťávy, která obsahuje vitamíny.
Řepu můžete dobře kombinovat s brambory. Jednou z variant je pečená řepa s bramborem. Obě suroviny nakrájíte na kolečka, vložíte do alobalu či na pečící papír, pokladete cibulkou, pokapete olivovým olejem a dáte péct do změknutí. Můžete ji s bramborem také vařit a poté rozmixovat na bramborovo-řepovou kaši.
Červená řepa je výborná jako doplněk pestré stravy při hubnutí– můžete ji přidat do salátů (vařenou), přidat do polévky s ostatní kořenovou zeleninou či pouze nastrouhat, dochutit a přiložit jako oblohu.
Pokud rádi mlsáte, třeba u svého oblíbeného seriálu, můžu doporučit chipsy z červené řepy. Jednoduše řepu nakrájíte na tenčí plátky, ochutíte kořením a dáte péct do trouby na pečící papír.
Doufám, že jsem vás přesvědčila o důležitosti řepy ve vašem zdravém a pestrém jídelníčku. Uvidíte, že její výrazná a neobvyklá chuť vaše pokrmy příjemně ozvláštní. Dobrou chuť!