Sílu bylinek v zimních měsících ocení jak děti, tak dospělí.
Čaje se pijí odpradávna pro svou vynikající chuť. Bylinkové čaje mají navíc léčivé účinky, dokážou zklidňovat, nebo naopak povzbudit. Protože je tu podzim, ke kterému patří kašel, rýma, podzimní deprese a jiné neduhy, zkuste místo do lékárničky sáhnout po nějaké té bylince. Pokud neucítíte rozdíl, nemusíte se jako u léků obávat o své zdraví, bylinky totiž ještě nikomu neuškodily!
Čas plískanic, sychravého počasí i nízkých venkovních teplot jdou ruku v ruce s kašlem a rýmou. Řešením i vhodnou prevencí jsou bylinné čaje. Musí ale být uvařené tak, abyste se o účinné látky v nich zbytečně nepřipravili. Většina z nás ale všechny tyhle nápoje připravuje stejným způsobem. A to tak, že je zalijeme vroucí vodou, necháme vyluhovat a vypijeme. Jenže takto se často připravíme o všechny ty léčivé látky a případné vitaminy v nich obsažené. Každá ingredience vyžaduje něco jiného. Existují v podstatě tři způsoby, jak správně čaje připravit. Výluh lze získat během varu, zalitím horkou vodou či za studena. Z ingrediencí obsahujících silice, jako jsou máta, meduňka, šalvěj, anýz, fenykl, kmín a podobně, i z bylin jako jsou lipový květ, heřmánek, pelyněk, zeměžluč a další se připravuje nálev. To je výluh získaný za tepla. Stačí je přelít vroucí vodou, poté hrneček nebo konvičku přikryjeme a na teplém místě necháme stát asi patnáct minut. Nálev se pak scedí a ihned konzumuje. Naproti tomu šípkový čaj se vroucí vodou zalévat nesmí. Připravujete se totiž nejen o většinu vitaminu C, ale i dalších, jako jsou vitamin A, K a vitaminy skupiny B. Použitá ingredience se přelije šálkem vlažné vody a ponechá se tři až dvanáct hodin, někdy i několik dnů stát za občasného zamíchání při pokojové teplotě. Získaný nálev přeceďte přes umělohmotné sítko nebo plátýnko. Těsně před konzumací nápoj pak jen zahřejte na zhruba sedmdesát stupňů Celsia. Jen při tomto postupu zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C. Pít ho, ale můžete i studený. Nápoje z tvrdých rostlinných částí, např. ze dřev, kůry a kořenů, pokud neobsahují větší množství silice, se pak připravují varem a nazývají se odvar. Ten získáte tak, že rostlinné části vhodíte do příslušného množství studené vody, v přikryté nádobě je zahřejete k varu a vaříte asi deset až patnáct minut. Nápoj pak ještě necháte asi čtvrt hodiny stát, pak scedíte a konzumujete.